zaterdag 23 juli 2011

Veilig aansteken van je BBQ



Volgens de Nederlandse brandwonden stichting eindigt 200 keer per jaar ergens in Nederland een bbq in een drama. Een steekvlam door spiritus of brandgel is meestal de oorzaak van ernstige brandwonden die blijvende littekens veroorzaken. Ze hebben een campagne opgestart om het veilig aansteken van de bbq te promoten, en natuurlijk willen we daar aandacht aan besteden.

Nu weten gelukkig de meeste mensen hier dat spiritus en brandgel een NO GO is voor de bbq, maar een beetje extra aandacht kan geen kwaad. De veiligste manier is wat ons betreft, met aanmaakblokjes.

Er zijn verschillende soorten aanmaakblokjes, wij hebben het liefst de geperste bruine blokjes uit de lokale supermarkt of de samengeperste houtkrullen.

Daarnaast gebruiken we voor ons gemak een starter, een starter is eigenlijk een koker waar je de kolen in doet en deze plaats je boven de brandende aanmaakblokjes. de koker werkt als een schoorsteen en door de opstijgende warme lucht, zuigt hij aan de onderkant lucht naar binnen en jaagt de hitte door de briketten.

Zorg ervoor dat de starter op een goede ondergrond staat, niet te dicht bij de heg of schutting en vooral buiten bereik van kinderen of dieren. Na een minuut of 20 a 30 zijn de briketten op temperatuur en kan je de briketten leeggieten in je bbq. Zorg ervoor dat je goede hittebestendige handschoenen aanhebt, iefst met een lange kap. Lashandschoenen zijn hier prima geschikt voor. Omdat er een laag as op de briketten zit, is de kans aanwezig dat er een vonkenregen ontstaat bij het uitgieten, om dit te voorkomen, pak je de starter en tik je hem 3x op de ondergrond voordat je hem optilt en leeggiet, dan valt de meeste as er al uit.

Nu is je bbq gebruiksgereed. Het is aan te bevelen om er een emmer water bij te zetten, niet om de bbq te blussen (dat geeft een grote stoomwolk, en daar kan je je ook lelijk aan verbranden) maar wel om jezelf te blussen of te koelen, mocht dat nodig zijn. Mocht de bbq gaan vlammen, dan is het een kwestie van de deksel erop en alle ventilatieschuifen te sluiten. Zo krijgt de bbq geen zuurstof meer en doven de briketten. Pas wel op, dit kan een lange tijd duren (soms wel 1 uur) briketten die gloeien, hebben heel weinig zuurstof nodig, en als je de deksel weer optilt op te kijken of het uit is, komt er weer nieuwe zuurstof bij. Gewoon geduld hebben en lekker afwachten.

Uiteraard laat je de bbq nooit onbeheerd en als er kinderen in de buurt zijn, vertel ze dat de bbq heet is en dat ze daar uit de buurt moeten blijven.

Heel veel bbq plezier!

en o ja, dat is voor de brandwondenstichting niet belangrijk, maar het gebruik van spiritus en brandgel proef je ook terug in je vlees, zoals een wijs iemand ooit zei: je doopt je hamburger toch ook niet in de benzine voordat je hem opeet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten